• تاریخ انتشار : 1403/10/05 - 18:28
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 193
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

کیس‌های آموزشی مرکز اطلاعات دارویی 13 آبان، آبان ماه 1403

بیمار اول

شرح مشکل بیمار: بیمار خانم 67 ساله‌ای هستند که به دلیل ابتلا به آرتریت روماتوئید از داروی متوتروکسایت (هفته‌ای 2 بار هر بار 3 قرص) استفاده می‌کنند. مدتی است که دوباره درد و التهاب در مفاصل انگشت دست شدید شده است. آیا می‌توانند از فرآورده‌های حاوی زردچوبه که ادعا می‌کنند اثرات ضدالتهاب در مفصل دارند، استفاده کنند؟

سایر داروهای مصرفی: فولیک اسید 1 میلی‌گرم روزی 1 عدد – والزومیکس 10/160 روزی 1 عدد – آتورواستاتین 20 روزی 1 عدد

پاسخ: هر چند مقالات متعددی اثرات ضدالتهابی تورمریک (ماده موثره زردچوبه) در کاهش دردهای ناشی استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید تایید کرده‌اند، اما مصرف فرآورده‌های حاوی تورمریک برای بیمار مجاز نیست. تورمریک با دو مورد از داروهای ایشان تداخل دارد:

  • تداخل متوتروکسایت با تورمریک: از هر دو دارو اثرات هپاتوتوکسیسیته گزارش شده است. مصرف همزمان آن‌ها ریسک عوارض کبدی را بالا می‌برد.
  • تداخل آملودپین با تورموریک: داروی تورمریک جذب آملودپین را افزایش داده و می‌تواند غلظت خونی دارو را بالا ببرد و بیمار در معرض افت فشار قرار بگیرد.

توصیه نهایی به بیمار: این دارو شاید کمی روی علائم اثر گذارد باشد اما به دلیل تداخلات جدی که با داروهای مصرفی بیمار دارد، قابل استفاده نیست.

منابع: سایت Webmd

دکتر هستی فتوگرافی

 بیمار دوم

شرح مشکل بیمار: بیمارآقای 18 ساله‌ای هستند که حدود یک ماه پیش دچار سرماخوردگی شدند. 2 روز پیش به علت ادامه‌دار شدن سرفه‌ها و خس خس سینه به پزشک عمومی مراجعه می‌کنند. برای ایشان ایروکاست 10(روزی 1)، فکسوفنادین 120(روزی 1)، شربت تیوفیلین جی (هر 8 ساعت یک قاشق غذاخوری) و اسپری فلوتیکازون دهانی تجویز می‌شود. یک روز پس از شروع دارو، بیمار دچار گرفتگی ماهیچه پا و سینه راست می‌شود. در روز دوم مصرف داروها گرفتگی ماهیچه فک ایجاد می‌شود. آیا عارضه داروئیست؟ مربوط به کدام دارو می‌باشد؟

پاسخ: در مطالعات پست مارکتینگ، عوارضی از جمله گرفتگی عضله با مصرف داروی مونته‌لوکاست گزارش شده است.

توصیه نهایی به بیمار: داروی مونته‌لوکاست بهتر است قطع شود و در صورت ادامه علائم با یک متخصص داخلی مشورت بشود. توصیه شد برای کاهش گرفتگی از کمپرس گرم و قرص‌ متوکاربامول (1000 میلی‌گرم هر 6 ساعت) استفاده شود.

منابع: مقاله Montelukast ADR in Children & Adults

دکتر آناهیتا توکلی‌فر

بیمار سوم

شرح مشکل بیمار: بیمار کودک 7 ساله‌ای است که به دلیل سرماخوردگی در حال مصرف فارمنتین 643 هر 12 ساعت بوده است. دو روز است که دارو در یخچال نگهداری نشده است. از دیشب ناحیه کمر دچار کهیر و دانه‌های قرمز شده و به مرور این ضایعات به گردن، پاها  و دست‌ها کشیده شده است. آیا این مورد ارتباطی به یخچال نگذاشتن دارو دارد؟

پاسخ: در صورتی که کوآموکسی کلاو در یخچال نگهداری نشود، گرما سبب رخداد یک واکنش شیمیایی شده و حلقه بتالاکتام به حلقه هاپتن تبدیل می‌شود. به دنبال این تغییر واکنش حساسیتی ایجاد می‌شود. این اتفاق در صورتی که هنگام آماده‌سازی دارو از آب جوش یا گرم استفاده شود، نیز رخ می‌دهد. بنابراین این حالت‌ها می‌تواند به خاطر شرایط نگهداری دارو باشد. ایشان حتما باید داروی جدید تهیه کنند. بیمار به توصیه پزشک در حال مصرف انتی هیستامین و کالامین بودند.

توصیه نهایی به بیمار:  حتما یک فارمنتین جدید تهیه شود و به مصرف انتی هیستامین ادامه داده شود. در صورت بهتر نشدن علائم در عرض 1 الی 2 روز مراجعه به پزشک ضروری است.

منابع:  Uptodate

 دکتر سپیده سبحانی

  • گروه خبری : اخبار,مرکز اطلاعات دارویی DPIC,پرسش و پاسخ
  • کد خبر : 287222
کلمات کلیدی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *