شماره تماس 021-88849011-15
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
  • تاریخ انتشار : 1403/05/11 - 15:01
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 158
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

کیس‌های آموزشی مرکز اطلاعات دارویی 13 آبان، تیر ماه 1403

بیمار اول

شرح مشکل بیمار:  بیمار خانمی 35 ساله که واکسن گارداسیل 4 ظرفیتی را به صورت زیر جلدی تزریق کرده است. سوال دارد  ایا نیاز به تزریق مجدد هست ؟

پاسخ:  به طور کلی اطلاعات زیادی در مورد تزریق زیر جلدی گارداسیل موجود نیست اما طبق برخی از منابع در صورتی که بیمار مشکل هماتولوژیک داشته باشد ممکن است توصیه به تزریق زیر جلدی شود اما در مورد لزوم تزریق مجدد حتما باید با پزشک زنان مشورت شود

توصیه نهایی به بیمار: با توجه به اینکه اطلاعات کافی در این زمینه وجود ندارد در مورد لزوم تزریق مجدد با پزشک زنان هم مشورت کند

منابع: immune.org

دکتر سونا قاسمی

بیمار دوم

شرح مشکل بیمار: بیمار آقای 28 ساله‌ای هستند که برای ریزش مو سکه‌ای روزانه یک عدد قرص اینتیما 4 میلی‌گرمی (باریسیتینیب) مصرف می‌کنند. بیمار از 3 هفته پیش به دنبال یک سرماخوردگی، دچار سرفه خشک شده‌اند و تنگی نفس و درد خفیف قفسه سینه دارند. با مراجعه به متخصص ریه و انجام سی‌تی اسکن، برای ایشان لووفلوکساسین 750 به صورت روزانه، مونته لوکاست 10 به صورت روزانه، اسپری سیمبیکورت 320/9 به صورت دوبار در روز و یک عدد آمپول دگزامتازون تجویز شده است. ایشان نگران تداخل بین باریسیتینیب و داروی دگزامتازون هستند. آیا تزریق این دارو برایشان خطرناک است؟

پاسخ: مصرف کورتیکواستروئیدهای سیستمیک می‌تواند اثرات داروی باریسیتینیب را تشدید کرده و بیمار را در معرض نقض ایمنی شدید قرار دهد. (تداخل رده D) شرط بروز این تداخل این است که بیمار برای مدت حداقل 2 هفته دوز معادل یا بیشتر از 20 میلی‌گرم پردنیزون مصرف کرده باشد هر 5 میلی‌گرم پردنیزون معادل 0.75 میلی‌گرم دگزامتازون است. بنابراین، یک بار تزریق 8 میلی‌گرم دگزامتازون معادل 133 میلی‌گرم پردنیزون خواهد شد.

توصیه نهایی به بیمار: چون بیمار دارو را به صورت تک دوز و برای مدتی کمتر از 2 هفته استفاده می‌کنند، تداخل مهمی مطرح نمی‌باشد.

منابع: Uptodate

دکتر هستی فتوگرافی

بیمار سوم

شرح مشکل بیمار: خانم 36 ساله‌ای تماس گرفتند که به دلیل پلاکت بالا هیدروکسی اوره 500 روزی یک عدد استفاده می‌کنند. ایشان دامپزشک هستند و به علت مواجهه پرخطر با دامی که تلف شده، دیروز دوز اول واکسن کزاز و هاری تزریق کردند. با توجه به مصرف هیدروکسی اوره، آیا به میزان کافی ایمنی با تزریق دوزهای روتین واکسن ها ایجاد خواهد شد؟

پاسخ: با توجه به مصرف هیدروکسی اوره و immunocompromised بودن بیمار، لازم هست واکسن هاری علاوه بر 4 دوز  روتین تزریق در روزهای 0 و 3 و 7و و14، یک تزریق پنجم در روز 28 داشته باشد و در بازه روز 7 تا 14 تیتر انتی بادی باید چک شود. در مورد کزاز هم علاوه بر تزریق واکسن، ایمونوگلوبولین کزاز (تتابولین) نیز باید تزریق شود

توصیه نهایی به بیمار:  5 دوز واکسن هاری در روزهای 0 و 3 و 7 و 14 و 28 باید دریافت کرده و تیتر انتی بادی در بازه روز 7 تا 14 چک کنند. تزریق ایمونوگلوبولین رو هم باید داشته باشند. داروی هیدروکسی اوره طبق دستور ادامه پیدا کند.

منابع: Uptodate

دکتر حورا آتشگر

بیمار چهارم

شرح مشکل بیمار: بیمار خانم 32 ساله‌ای هستند که به دنبال بروز برخی علائم (چاقی بدن به ویژه چاقی صورت، اختلالات قاعدگی و لاغری دست و پا) به پزشک متخصص غدد مراجعه کرده‌اند  دکتر غدد برای ایشان یک آزمایش جدید نوشته و گفته باید قبل از آزکایشگاه قرص 2 عدد دگزامتازون مصرف کند. بهترین زمان مصرف این قرص چه زمانی باید باشد؟

پاسخ: این آزمایش که تست سرکوب دگزامتازون نام دارد، به این منظور انجام می‌شود که عملکرد محور هیپوفیر-هیپوتالاموس در مغز را سرکوب کرده و به شناسایی اختلالات ترشح بیش از حد کورتیزول ناشی از اختلالات آدرنال کمک می‌کند. بیمار مشکوک به کوشینگ بودند، برای تشخیص قطعی بیماری پزشک این تست را درخواست داده است. برای انجام این تست، دگزامتازون (1 میلی‌گرم) به صورت خوراکی بین ساعت 11 شب تا نیمه شب مصرف می‌شود و یک نمونه خون در ساعت 8 صبح روز بعد برای سنجش کورتیزول سرم از بیمار گرفته می‌شود.

توصیه نهایی به بیمار: توصیه می‌شود 2 قرص ساعت 11 شب میل شود.

منابع: Uptodate

دکتر هستی فتوگرافی

بیمار پنجم

شرح مشکل بیمار: بیمار آقای 55 ساله‌ای هستند که می‌خواهند در مورد تداخل داروهایشان مطمئن بشوند با توجه به اینکه در بروشور کورکومین نوشته که با داروهای شیمی درمانی مصرف نشود، ایا ایسیکلوسپورین که من برای پسوریازیس مصرف میکنم با کورکومین تداخل دارد؟ داروهای بیمار:

 Cinnora  هردو هفته یک بار

Glutazone daily

Atorvastatin daily

Gloripa daily

Cyclosporine 100 daily

پاسخ:  برخی داروها با پیگلایکوپروتیین  (pgp) منتقل میشوند و سیکلوسپورین جزو این داروهاست. زردچوبه  فعالیت این پمپ ها را کاهش می‌دهد پس ممکن است میزان این داروها در بدن افزایش یابد. بنابراین ترجیحا مصرف نشود

توصیه نهایی به بیمار: کورکومین ممکن است میزان داروی سیکلوسپورین در بدن را زیاد کند و ترجیحا بهتر است به صورت قرص مصرف نشود و همان میزانی که در غذا هست کافیست.

منابع: سایت www.rxlist.com

سپیده سبحانی

 

  • گروه خبری : مرکز اطلاعات دارویی DPIC,پرسش و پاسخ
  • کد خبر : 280048
کلمات کلیدی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید
تنظیمات پس زمینه