• 17 آبان 1403

Empagliflozin and Linagliptin

  • تاریخ انتشار : 1399/10/27 - 09:29
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 7794
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

معرفی داروی

Empagliflozin and Linagliptin

ضد دیابت(مهارکننده دیپپتیل پپتیداز 4 (DPP-4 )/ (مهار کننده سدیم-گلوکز کوترنسپورتر (SGL T2)

 
 

معرفی داروی امپاگلیفلوزین + لیناگلیپتین

دسته ی دارویی: 
ضد دیابت(مهارکننده دیپپتیل پپتیداز 4 (DPP-4 )/ (مهار کننده سدیم-گلوکز کوترنسپورتر (SGL T2)
 
اشکال دارویی:
امپاگلیفلوزین 10 میلی گرم/ لیناگلیپتین 5 میلی گرم 
امپاگلیفلوزین 25 میلی گرم /لیناگلیپتین 5 میلی گرم 
 
موارد مصرف:
دیابت ملیتوس, تیپ 2: در کنار رژیم و ورزش؛ در صورتی که درمان با هر دو داروی امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین برای بیمار  مناسب باشد.
 نکته: امپاگلیفلوزین برای کاهش ریسک مرگ و میر قلبی عروقی در افراد بزرگسال مبتلا به دیابت و بیماری قلبی عروقی کاربرد دارد.
 
دوز مصرفی: 
بزرگسالان:در صورت تجویز، قبل از شروع درمان تخلیه حجم بیمار درمان شود. 
دیابت ملیتوس، تیپ 2 : خوراکی: امپاگلیفلوزین 10 میلی گرم/ لیناگلیپتین 5 میلی گرم یکبار در روز؛ ممکن است به امپاگلیفلوزین 25 میلی گرم /لیناگلیپتین 5 میلی گرم یکبار در روز افزایش یابد
سالمندان
ارجاع به دوزینگ بزرگسالان
 
در نارسایی کلیوی
eGFR ≥45 mL/minute/1.73 m2: نیازی به تنظیم دوز ندارد.
eGFR 30 to <45 mL/minute/1.73 m2 : شرکت سازنده توصیه می کند که این درمان شروع نشود, یا در بیمارانی که از قبل تحت درمان با این دارو بوده اند، وقتی eGFr به طور مداوم به کمتر از 45 میلی لیتر/دقیقه/1.73 متر مربع2 برسد درمان باید قطع شود. 
eGFR <30 mL/minute/1.73 m2 و ESRD و دیالیز: استفاده از آن منع مصرف دارد.
 
در نارسایی کبدی
نیازی به تنظیم دوز ندارد.
 
نحوه ی مصرف :
خوراکی: روزی یک بار صبح تجویز شود، با یا بدون غذا.
 
عوارض جانبی:
برای مشاهده عوارض هر یک از دارو ها به منوگراف مجزای هر یک از دارو ها مراجعه شود.
بیش از %10 : عفونت مجرای ادراری
1 تا %10 : هایپوگلایسمی ،عفونت مجاری فوقانی تنفسی , نازوفارینجایتیس 
 
موارد منع مصرف:
سابقه آنافیلاکسی, آنژیوادم, بیماری های پوستی اکسفولیتیو, کهیر, بیش فعالیتی برونش به امپاگلیفلوزین, لینگلیپتین و یا هر جزئی از فرمولاسیون آن؛ اختلال شدید عملکرد کلیه (eGFR <30 mL/minute/1.73 m2) ،مرحله انتهایی نارسایی کلیه (ESRD) یا دیالیز،کتواسیدوز دیابتی, دیابت ملیتوس تیپ 1
 
موارد احتیاط مصرف و نکات مورد توجه
• استفاده از مهار کننده DPP-4 با ایجاد بلوس پمفیگوئید ارتباط داشته است؛ به بیماران باید آموزش داده شود که بروز بلیستر یا اروزیون ها را گزارش نمایند. در صورت شک به بلوس پمفیگوئید درمان باید قطع شود و ارجاع بیمار به متخصص چشم در نظر گرفته شود.
• امپاگلیفلوزین ممکن است باعث افزایش ریسک عفونت های قارچی ژنیتال شود بیماران با سابقه این عفونت ها یا آقایانی که ختنه نشده اند در ریسک بالاتری قرار دارند.
• موارد نادری از واکنش های بیش حساسیتی به طور کلی در طی 3 ماه اول مصرف لیناگلیپتین ایجاد شده است, و ممکن است با دوز اولیه ایجاد شود. در صورت بروز علائم و نشانه های واکنش های بیش حساسیتی درمان را قطع نمایید. مصرف این دارو در بیماران با سابقه واکنش بیش حساسیتی جدی ممنوع است. در صورتی که بیمار قبلاً با داروی مهار کننده DPP-4 دیگری دچار آنزیوادم شده باشد، این دارو با احتیاط تجویز گردد.
• ممکن است به علت تخلیه حجم مایع داخل عروق باعث افت فشار خون به صورت علامت دار شود در بیمارانی که در ریسک افت فشار خون هستند، قبل از شروع دارو وضعیت حجم بیمار را ارزیابی کنید و در صورت وجود کمبود حجم، حجم را جبران نمایید؛ بعد از شروع درمان علائم و نشانه های افت فشار خون را پایش کنید.
• در بیماران دیابت ملیتوس تیپ1 و 2 که دارو های مهار کننده SGLT2 دریافت کرده بودند، مواردی از کتواسیدوزیس گزارش شده است. لذا ریسک فاکتور هایی کتواسیدوزیس  در بیمار باید در نظر گرفته شود 
انجمن آمریکایی متخصصین غدد و کالج غدد آمریکا توصیه می کند که دارو های مهار کننده SGLT2 قبل از حوادثی که باعث تسریع کتواسیدوزیس دیابتی می شوند برای مدت 24 ساعت قطع شود (Handelsman 2016) ، در حالی که سایر مراجع پیشنهاد می کنند که دارو 3 تا 5 روز به طور موقت قطع گردد (Bobart 2016) . بیماران با تظاهراتی مانند توع و یا استفراغ، درد شکم، ضعف عمومی و یا تنگی نفس باید سریعاً از نظر کتواسیدوز مورد بررسی قرار بگیرند؛ در صورت شک به کتواسیدوز درمان باید به سرعت قطع شود و سریع درمان صورت گیرد.
• این دارو ممکن است باعث افزایش LDL-C شود؛ LDL-C باید پایش شود و در صورت نیاز درمان شود.
• مواردی از پانکراتیت حاد از جمله موارد مرگ آور, با لیناگلیپتین گزارش شده است. ؛ در صورت شک به پانکراتیت درمان باید به سرعت قطع گردد و مدیریت مناسب آن شروع گردد. در بیماران با سابقه پانکراتیت این دارو باید با احتیاط مصرف گردد زیرا مشخص نیست که این افراد در ریسک بالاتر ابتلا قرار داشته باشند. امپاگلیفلوزین/لیناگلیپتین در بیماران با سابقه پانکراتیت مطالعه نشده است.
• با این دارو نارسایی حاد کلیه گزارش شده است. قبل از شروع درمان، ریسک فاکتور های نارسایی حاد کلیه در نظر گرفته شود . در صورت کاهش دریافت خوراکی یا از دست دادن مایعات بدن مصرف دارو را به طور موقت قطع نمایید؛ در صورت بروز نارسایی حاد کلیه درمان را قطع نمایید. سایر اختلالات در عملکرد کلیه (کاهش eGFR ، افزایش کراتینین سرم) و عوارض جانبی مربوط به عملکرد کلیه ممکن است رخ دهد. قبل از شروع درمان و سپس به صورت دوره ای عملکرد کلیه را ارزیابی نمایید.
• داروی لیناگلیپتین در بیمارانی که در ریسک نارسایی قلبی هستند (مثال, سابقه نارسایی قلبی یا اختلال عملکرد کلیه) با احتیاط استفاده شود و در طول درمان بیمار از نظر علائم و نشانه های نارسایی قلبی پایش شود؛ در صورت ابتلای بیمار به نارسایی قلبی، قطع درمان در نظر گرفته شود.
• ریسک تخلیه حجم داخل عروقی، اختلال عملکرد کلیه و عفونت مجاری ادراری ممکن است در افراد مسن افزایش یابد.
• اموزش به بیمار برای کنترل سطح گلوکز خون برای افزایش اثر بخشی دارودرمانی لازم است.
 
تداخلات دارویی:
 با داروهای القا کننده 3A4 (قوی): سطح سرمی لیناگلیپتین کاهش می یابد. مدیریت: در بیمارانی که داروی لیناگلیپتین مصرف می کنند، دارویی به عنوان جایگزین داروی القا کننده قوی CYP3A4 در نظر گرفته شود. اگر این ترکیب دارویی مورد استفاده قرار می گیرد، بیمار باید به دقت از نظر شواهد کاهش اثر بخشی لیناگلیپتین پایش شود. 
دارو های مهار کننده  DPP-IV و SLGT2 ممکن است اثر هایپوگلایسمیک انسولین و دارو های سولفونیل اوره را افزایش دهند. مدیریت: موقع شروع دارو های مهار کننده SLGT2 و DPP-IV کاهش دوز انسولین  و دارو های سولفونیل اوره در نظر گرفته شود و هایپوگلایسمی مانیتور شود. 
 با دارو های القا کننده P-glycoprotein/ABCB1 : ممکن است سطح سرمی لیناگلیپتین کاهش یابد. مدیریت: به صورت قوی توصیه می شود که برای بیمارانی که تحت درمان با لیناگلیپتین هستند از یک داروی جایگزین برای القا کننده P-glycoprotein استفاده شود. در صورتی که این ترکیب استفاده می شود, بیمار را به دقت از نظر شواهد اثر بخشی لیناگلیپتین پایش نمایید.
 
مصرف در بارداری و شیر دهی:
با توجه به اطلاعات شرکت سازنده، مصرف دارو در سه ماهه دوم و سوم توصیه نمی شود. 
 مشخص نیست که امپاگلیفلوزین یا لیناگلیپتین وارد شیر می شوند یا خیر. شرکت سازنده مصرف دارو را در شیردهی توصیه نکرده است. 
 
مکانیسم اثر:
امپاگلیفلوزین با مهار SGLT2 در توبول پروکسیمال کلیه(محل اصلی بازجذب گلوکز فیلتره شده) و کاهش آستانه گلوکز کلیه باعث افزایش دفع کلوکز کلیه می شود، در نتیجه غلظت گلوکز پلاسما کاهش می یابد.
لیناگلیپتین: آنزیم DPP-IV را مهار می کند و باعث می شود سطح اینکرتین فعال برای مدت طولانی بالا بماند. هورمون های اینکرتین هموستاز گلوکز را با افزایش سنتز و آزاد سازی انسولین از سلول های بتای پانکراس و کاهش ترشح گلوکاگون از سلول های آلفای پانکراس تنظیم می کنند. کاهش ترشح گلوکاگون باعث کاهش تولید گلوکز در کبد می شود
 
پارامترهایی که باید مانیتور شود:
گلوکز خون، همگلوبین A1C ،عملکرد کلیه، وضعیت حجم (مثال, فشار خون، هماتوکریت، الکترولیت)؛ LDL-C،  عفونت های قارچی ژنیتال و عفونت مجاری ادراری ؛ فشار خون؛ علائم و نشانه های پانکراتیت؛ علائم و نشانه های اسیدوز متابولیک؛ علائم و نشانه های نارسایی قلبی
 
فارماکوکنیتیک و فار ماکودینامیک
به منوگراف هر یک از دارو ها مراجعه شود.
امپاگلیفلوزین:
 حجم توزیع: Vd: 73.8 L
اتصال پروتئین: 86.2٪
متابولیسم: در درجه اول از طریق گلوکورونیداسیون توسط UGT2B7 ، UGT1A3 ، UGT1A8 و UGT1A9 به متابولیت های جزئی.
نیمه عمر حذف: 12.4 ساعت.
زمان رسیدن به پیک پلاسمایی: 1.5 ساعت
دفع: ادرار : (54.4٪ ؛ 50٪ دارو بدون تغییر دفع می گردد). مدفوع : (41.2٪ ؛بیشتر دارو بدون تغییر دفع می شود).

لیناگلیپتین:

توزیع: حجم بالا
 
اتصال پروتئین: 70٪ تا 80٪؛ وابسته به غلظت
 
متابولیسم:  مقدار زیادی متابولیزه نمی شود.
 
فراهمی زیستی: 30 %
 
نیمه عمر حذف: 11 ساعت 
زمان رسیدن به اوج: 1.5 ساعت
 
دفع: 80٪ مدفوع : بدون تغییر، 5٪ ادرار: بدون تغییر.
 
منبع:Uptodate
 
تهیه وتنظیم: دکتر ساعی
 
 
 

 

  • گروه خبری : توصیه ها,dpic,کادر درمان,داروهای تازه,دیابت
  • کد خبر : 169151
کلمات کلیدی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *