لووتیروکسین و پوکی استخوان؟
تحقیقات جدید حاکی از آن است که بین مصرف داروهای کمکاری تیروئید و ابتلا به بیماری پوکی استخوان ارتباط مستقیم وجود دارد. کمکاری تیروئید به خودی خود عاملی برای پوکی استخوان نیست ولی استفاده از داروی لووتیروکسین در بعضی شرایط و در صورت استفاده غیراصولی ریسک کاهش تراکم استخوانها را بالا میبرد.
محققان دانشگاه جان هاپکینز در آخرین پروژه تحقیقاتی خود متوجه ارتباط بین مصرف داروی لووتیروکسین و کاهش توده و تراکم استخوان در بیماران سالمند مبتلا به هایپوتیروئیدی شدند. به نظر میرسد بیشترین احتمال کاهش تراکم استخوان مربوط به زمانی است که سطوح هورمونی تیروئیدی در همان محدوده درمانی نرمال، به بالاترین سطح خود میرسد. در واقع، این بیماران در وضعیت Euthyroid[1] قرار دارند و مطابق دستورالعملهای داروئی فعلی دوز لووتیروکسین آنها بالاتر از حد مجاز نیست.
در این مطالعه کوهورت آیندهنگر، اطلاعات پزشکی 445 شرکتکنندهی 65 سال به بالا مورد بررسی قرار گرفت که 81 نفر از آنها بیماران مبتلا به هایپوتیروئیدی بودند. (32 مرد و 49 خانم). میانگین سنی در افراد مورد مطالعه 73 سال و میانه سطح هورمون TSH این افراد در آغاز مطالعه 2.35 بوده است. در یک دوره فالوآپ تقریبا 6 ساله، ارتباط مستقیم بین مصرف داروی لووتیروکسین و کاهش توده و تراکم استخوان شناسایی شد. به نظر میرسد فاکتور تعیینکننده در آسیب بافت استخوانی، سطح هورمون تیروکسین آزاد است. (لووتیروکسین فرم سنتتیک هورمون تیروکسین یا T4 میباشد.) همانطور که اشاره شد این بیماران در پروسه مطالعه، حداقل 2 بار از نظر وضعیت عملکرد تیروئید بررسی شدند تا از عملکرد نرمال تیروئیدی یا Euthyroid بودن آنها در تمام طول مطالعه اطمینان حاصل شود. توده و تراکم استخوان افراد مورد مطالعه، در هر بار ویزیت، به وسیله تست DEXA[2] سنجیده شد.
این مطالعه نشان میدهد که احتمال بروز آسیب استخوانی در بیماران سالمند، در دوزهای درمانی داروی لووتیروکسین هم مطرح است. لازم است بررسیهای دقیقتری در این خصوص انجام شود. معیارهای دقیقی برای مقایسه سودمندی و ریسک عوارض مصرف لووتیروکسین تعریف شود که پزشکان در هنگام تجویز دارو مد نظر قرار دهند. در حال حاضر، پژوهشگران دانشگاه جان هاپکینز به بیماران توصیه میکنند که مصرف داروهای خود را ادامه بدهند اما به صورت روتین و منظم عملکرد تیروئید خود را پایش کنند تا لزوم ادامه مصرف لووتیروکسین موردارزیابی قرار بگیرد. علاوهبراین، افزایش دفعات پایش تراکم استخوان در بیماران سالمند مبتلا به هایپوتیروئیدی منطقی به نظر میرسد. در حالت عادی، توصیه میشود تمامی خانمهای بالای 64 سال و آقایان بالای 70 سال هر 2 سال یک بار تست DEXA انجام بدهند.
25 نوامبر 2024
منبع: سایت Drugs.com
ارسال نظر