سبک زندگی در پرفشاری خون
تغییر سبک زندگی در پرفشاری خون
پرفشاری خون وضعیتی است که میتواند منجر به مشکلات جدی در فرد گردد. رعایت رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن میتواند به اندازه مصرف دارو در کنترل فشار خون موثر باشد. مهمترین نکاتی که در این زمینه مطرح میشود اجتناب از سیگار کشیدن، کاهش استرس، کاهش مصرف الکل و ورزش منظم می باشد. هر کدام از این تغییرات میتواند به تنهایی تأثیر خود را در کاهش فشار خون نشان دهد. اما رعایت هم زمان این موارد میتواند تأثیر چشم گیری در پایین آوردن فشار خون بیمار داشته باشد
مواردیکه در زیر در مورد سبک زندگی فرد اشاره میشود میتواند کاهش مشخصی در فشار خون بیماران به وجود آورد.
- کاهش مصرف سدیم
اصلیترین منبع نمک در رژیم غذایی استفاده از غذاهای آماده و رستورانی است. کاهش سدیم رژیم غذایی که عمدتاً به نام نمک شناخته میشود میتواند از بروز مشکلات قلبی ـ عروقی جلوگیری میکند. هدف اصلی ما در این زمینه کاهش سدیم روزانه تا زیر 100 میلی اکی والان در روز (که معادل 3/2 گرم از سدیم یا 6 گرم سدیم کلراید است) میباشد.
کاهش میزان سدیم دریافتی فرد از طریق رژیم غذایی علاوه بر کاهش فشار خون منجر به افزایش پاسخ به داروهای کاهنده فشار خون میشود.
کاهش مصرف الکل
مطالعات نشان می-دهند افرادی که الکل مصرف میکنند نسبت به کسانیکه از الکل استفاده نمیکنند ریسک بالاتری برای ابتلا به فشار خون دارند.
افزایش مصرف میوه و سبزیجات
افزایش استفاده از میوه و سبزیجات در رژیم غذایی خانواده علاوه بر کاهش فشار خون در افراد مبتلا باعث پیشگیری از ابتلا به فشار خون در سایر افراد میشود. نیازی نیست که فرد گیاهخوار مطلق شود. همین که میزان میوه و سبزیجات تازه و لبنیات کم چرب را در رژیم غذایی خود افزایش دهد کفایت میکند.
افزایش مصرف فیبر
افزایش مصرف فیبر میتواند باعث کاهش فشار خون فرد شود. مقدار توصیه شده فیبر 20 تا 35 گرم در روز است. منظور از فیبر بخشی از غلات و سبزیجات و میوههاست که در روده هضم نمیشود و خود آن شامل املاح و مواد مختلفی است. بهترین منبع درمان استفاده از فیبر صبحها برای صبحانه است که فرد علاوه بر غلات میتواند میوه و سبزیجات را هم مصرف کند.
افزایش مصرف ماهی
افزایش مصرف ماهی بخصوص زمانی که با کاهش وزن همراه باشد میتواند تأثیر مشخصی بر کاهش فشار خون از خود نشان دهد. همچنین استفاده از مقادیر زیاد روغن ماهی و مکملهای حاوی روغن ماهی میتواند اثر مشخصی بر کاهش فشار خون داشته باشد در این مورد چون بحث سمیت و بروز مشکلات جدی به دنبال مصرف خودسرانه این محصولات مطرح است، توصیه میشود مقدار مجاز مصرف روزانه مکملهای حاوی روغن ماهی را از پزشک معالج خود سوال نمایید.
کافئین
کافئین میتواند یک افزایش اندک در فشار خون فرد به همراه داشته باشد. در صورتیکه در مصرف کافئین افراط نگردد (کمتر از 2 فنجان قهوه در روز) افزایش مشخصی در فشار خون فرد دیده نمیشود.
سایر موارد: استفاده از فولات و فلاونوئیدها و همچنین مصرف مقادیر مشخص پروتئین در رژیم غذایی فرد با مشورت پزشک توصیه می گردد.
ورزش کردن:
انجام ورزشهای هوازی منظم مثل پیاده روی و دویدن برای 20 تا 30 دقیقه در بیشتر روزهای هفته (حداقل 5 روز) میتواند کاهش چشمگیری در فشار خون فرد ایجاد کند. در این مورد انجام منظم فعالیتهای ورزشی اهمیت دارد چون با قطع ناگهانی فعالیت فیزیکی فشار خون میتواند به محدوده قبلی بازگردد. علاوه بر تأثیر بر فشار خون ورزش میتواند با اثر بر چربی خون باعث کاهش کلسترول و افزایش HDL (که در عوام به چربی خوب خون شناخته میشود) گردد. از دیگر مزایای ورزش کردن می توان به افزایش نشاط و جلوگیری از بروز سرطان سینه در خانم ها و سرطان پروستات در آقایان اشاره کرد.
کاهش وزن و کاهش فشار خون
چاقی و اضافه وزن باعث افزایش فشار خون، بروز دیابت و مشکلات قلبی ـ عروقی میگردد. تعریف چاقی و اضافه وزن با محاسبه شاخص بدنی فرد (BMI) در نظر گرفته میشود که برای محاسبه آن فرمول زیر را در نظر میگیرند:
2(قد برحسب متر) / (وزن برحسب کیلوگرم)=BMI
که در این حالت اگر BMI شما بیشتر از 25 باشد دچار اضافه وزن هستید و اگر 30 یا بالاتر باشد یک فرد چاق به حساب میآیید و کاهش وزن میتواند فواید زیادی را برای شما داشته باشد.
در مورد کاهش وزن نکات مفیدی را در بخش مربوط به دیابت مطرح کردیم که میتواند به افراد مبتلا به فشار خون هم کمک شایانی نماید. یکی از سوالات متداول در زمینه کاهش وزن استفاده از قرصهای ارلیستات (ونوسنات) است. این قرصها با دفع چربی غذا از جذب آن جلوگیری میکند و میتواند تا حداکثر 3 قرص در روز با مشورت پزشک و با توجه به نوع غذای مصرفی فرد در هر وعده تجویز میشود. این قرصها که حتماً همراه غذا مصرف شود و روی چربیهای شکمی و چربیهایی که قبل در بدن فرد تجمع یافته است تأثیر خاصی ندارد و صرفاً از جذب چربی غذا جلوگیری مینماید. پس از مصرف 1 سال قرص حداکثر به میزان 8 تا 10 درصد وزن بدن، انتظار کاهش وزن را داریم. شایعترین عوارض دارو شامل نفخ، مدفوع چرب و دفع لکه چرب است. درمورد مصرف این داروها مشورت با پزشک ضروری است.
ارسال نظر