شماره تماس 021-88849011-15
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
  • تاریخ انتشار : 1401/08/09 - 19:06
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1551
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

سه سناریو کرونایی محتمل برای پاییز پیش‌رو

دنیا در حال ورود به سومین پاییز کرونایی خود می‌باشد. ویروس کرونا برای بسیاری، ظاهراً ناپدید شده است یا حداقل از ذهن خارج شده است. اما برای کسانی که مترصد آمار هستند، این بیماری فراموش نشده است. چرا که مرگ‌‍ومیر و ابتلا به عفونت همچنان با سرعت ثابتی (هر چند سرعتی کمتر) ادامه دارد.

دنیا در حال ورود به سومین پاییز کرونایی خود می‌باشد. ویروس کرونا برای بسیاری، ظاهراً ناپدید شده است یا حداقل از ذهن خارج شده است. اما برای کسانی که مترصد آمار هستند، این بیماری فراموش نشده است. چرا که مرگ‌‍ومیر و ابتلا به عفونت همچنان با سرعت ثابتی (هر چند سرعتی کمتر) ادامه دارد.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، در ایالات متحده، همچنان روزانه بیش از 300 نفر بر اثر کووید می‌میرند و روزانه بیش از 44000 مورد جدید گزارش می‌شود اما پیشرفت غیرقابل انکار است. آمار روزانه در مقایسه با تلفات شدید در سال 2020 به شدت کاهش یافته است. واکسن‌ها و درمان‌ها به طور چشمگیری بیماری شدید را کاهش داده‌اند.

با نگاهی به الگوی گسترش بیماری کووید19 و آمارهای کنونی، اپیدمیولوژیست‌ها برای ماه‌های پیش‌رو سه سناریو پیش‌بینی کرده‌اند که ممکن است هر یک از آن‌ها به وقوع بپیوندد:

  1. ظهور واریانت‌های جدید و کاهش سطح ایمنی نسبت به بیماری

بر اساس آمار CDC، حدود 80 درصد از عفونت‌های فعلی ناشی از واریانت Omicron BA.5 و برخی دیگر ناشی از واریانت BA4.6 می‌باشد. اما اخیرا، واریانت‌های جدیدی در حال ظهور هستند. این واریانت‌های فرعی نشانه‌هایی از مقاومت به درمان‌های فعلی ضدویروس بروز داده‌اند که می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد موج‌های بعدی کرونا باشد.

سویه‌های جدید XBB و BQ.1.1  توانایی بالایی در فرار از سیستم ایمنی دارند. البته نظر می‌رسد که مقاومت XBB در برابر ایمنی ناشی از ابتلا یا واکسیناسیون بیشتر از BQ.1.1 ‌باشد. بنابراین، ممکن است ایمنی گله‌ای فعلی و واکسن‌های یادآور تزریق شده، محافظت کافی در برابر عفونت ایجاد نکنند.

سویه‌‎ی دیگری که باید تحت نظر باشد، واریانت فرعی Omicron BA.2.75.2 است که در برابر درمان‌های ضد ویروسی مقاومت نشان داده است و با سرعت نسبتاً نگران کننده‌ای در حال رشد است. این واریانت در حال حاضر کمتر از 2 درصد موارد ابتلا را تشکیل می‌دهد. لازم به ذکر است که  این سویه اواخر سال قبل، برای اولین بار، شناسایی شد و در حال حاضر در 55 کشور دنیا یافت شده‌است.

این سویه‌ها، تنها سویه‌هایی نیستند که باید نگرانشان باشیم. سازمان بهداشت جهانی (WHO) روز چهارشنبه گزارش داد که در حالی که موارد ابتلا در سایر مناطق جهان کاهش یافته است، تعداد مبتلایان در اروپا با 8 درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه بوده است. هرچند، برخی از کارشناسان، این افزایش را به تغییر الگوی آب‌وهوایی، از بین رفتن ایمنی قبلی به کووید19 و تغییر الگوی رفتاری مردم مرتبط می‌دانند. از سویه دیگر، کشور چین در حال باز کردن درهای کشور می‌باشد و قرار است سیاست‌های سخت‌گیرانه Zero Covid را تسهیل نماید. در چین، ایمنی قبلی علیه اومیکرون بسیار کم است. پس انتظار داریم موارد عفونت زیادی در این کشور به وجود بیاید. با افزایش موارد عفونت، احتمال بروز جهش و ایجاد واریانت جدید هم بالا می‌رود. لازم به یادآوریست که ایمنی ناشی از ابتلای قبلی به طور متوسط، پنج ماه از فرد در مقابل ابتلای مجدد محافظت می‌کند. نسبت به سال گذشته، هم مردم و هم دولت‌ها، انگیزه و شور کمتری برای پیگیری روند واکسیناسیون یادآور دارند. در سرتاسر دنیا، بودجه‌های مربوط به شناسایی و تشخیص کووید در حال کاهش است و بسیاری از مردم به جای استفاده از خدمات تشخیصی در آزمایشگاه‌ها و مراکز درمان، از تست‌های خانگی کووید استفاده می‌کنند. پس، بسیاری از موارد ابتلا از چشم دور می‌ماند. بدین‌ترتیب، پژوهشگران نمی‌توانند پیش‌بینی درستی از الگو گسترش بیماری ارائه دهند. همه این عوامل زمینه را برای بروز یک سویه جدید و احتمالا چالش‌برانگیز فراهم می‌سازد.

  1. پاندمی دوقلو (Twindemics): ترکیب آنفولانزا و کووید 19

فصل پاییز و زمستان، همواره زمان اوج‌گیری ویروس آنفولانزا بوده‌است. در دو سال گذشته، آمار مربوط به ابتلا به این بیماری ویروسی، کمتر از آمار همیشگی بوده‌است. به نظر می‌رسد امسال شرایط متفاوت باشد. در استرالیا و سایر کشورهای نیم‌کره جنوبی، فصل آنفولانزا روبه‌اتمام است و موارد ابتلا به این بیماری نسبت به دو سال گذشته، بالاتر رفته است.

محققان می‌گویند که دو بیماری ویروسی نمی‌توانند به طور همزمان در یک جامعه طغیان کنند. آمار دو سال گذشته نشان می‌دهد، به دنبال افزایش موارد ابتلا به اومیکرون، شیوع بیماری آنفولانزا کاهش یافته است. باید دید در ماه‌های آتی، الگوی گسترش این دو بیماری ویروسی در جامعه چگونه خواهد بود و آیا کاهش موارد ابتلا به کووید می‌تواند زمینه را برای جولان هم‌زمان هر دو بیماری در جامعه مهیا سازد یا خیر؟!

  1. فصلی آرام و بدون کووید

تمام پیش‌بینی‌‎های مربوط به کووید بدبینانه نیست. برخی پژوهشگران فکر می‌کنند آمار کرونا در ماه‌های پیش‌رو افزایش قابل‌توجهی نخواهد داشت. این پژوهشگران معتقدند جهش‌های آینده کووید همچنان در گروه اومیکرون خواهد بود، گروهی که با ابتلا به عفونت خفیف و علائم قابل مدیریت همراه بوده است.

نتیجه‌گیری

هریک از این سه روایت یا حتی سناریو پیش‌بینی‌نشده‌ای ممکن است به وقوع بپیوندد. بنابراین، ما باید برای هر شرایطی آماده باشیم و رعایت نکات بهداشتی ضروری را ادامه بدهیم.

- ماسک می‌زنیم.

- واکسن‌ یادآور تزریق می‌کنیم.

- تا جای امکان، از حضور در اماکن شلوغ خودداری می‌کنیم.

- در صورت حضور در جمع، فاصله یک متری از دیگران را حفظ می‌کنیم.

-  پیش از مصرف غذا یا دست زدن به صورت، دست‌ها را شسته یا با ضدعفونی‌کننده‌های الکلی تمیز می‌کنیم.

- در صورت تجربه هر گونه علامت مشکوک به کووید، فاصله خود با دیگران را رعایت می‌کنیم.

 

7 اکتبر 2022

منبع: سایت Medscape.com

  • گروه خبری : مرکز اطلاعات دارویی DPIC,اخبار کووید-19
  • کد خبر : 219806
کلمات کلیدی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید
تنظیمات پس زمینه