• 03 دی 1403

Dimercaprol

  • تاریخ انتشار : 1399/10/06 - 11:16
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 6419
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

معرفی داروی

Dimercaprol

آنتی دوت

 معرفی داروی دیمرکاپرول

 

دسته ی دارویی: آنتی دوت

اشکال دارویی: محلول جهت تزریق عضلانی:100 میلی گرم/میلی لیتر

موارد مصرف تایید شده دارو: آنتی دوت طلا، آرسنیک( بجز آرسین) یا مسمومیت حاد جیوه (غیرارگانیک)، درمان کمکی مسمویت با سرب (بجز جیوه غیر آلکیلی)؛ در موارد سمیت حاد با سرب، همزمان درمانی با دی سدیم ادتات صورت میگیرد.

نکته: مصرف دیمرکاپرول در درمان مسمومیت سایر فلزات سنگین معتبر سازی نشده است.

 

دوز مصرفی

بزرگسالان:

نکته: پیش درمانی با یک آنتاگونیست گیرنده H1 هیستامینی مثل دیفن هیدرامین توصیه می شود.

  • مسمومیت با آرسنیک یا طلا( حاد، خفیف): 2.5 میلی گرم /کیلوگرمهر 6 ساعت تا دو روز و بعد هر 12 ساعت در روز سوم و سپس یک بار در روز تا 10 روز به صورت تزریق عمیق عضلانی
  • مسمومیت با آرسنیک یا طلا (حاد، شدید): 3 میلی گرم/ کیلوگرمهر 4 ساعت تا 2 روز و بعد هر 6 ساعت در روز سوم و سپس هر 12 ساعت تا 10 روزبه صورت تزریق عمیق عضلانی
  • مسمومیت با جیوه غیر ارگانیک (حاد): 5 میلی گرم /کیلوگرمبه عنوان دوز اولیه و سپس 2.5 میلی گرم /کیلوگرمیک تا دو بار در روز تا 10 روز  به صورت تزریق عمیق عضلانی
  • مسمومیت با سرب: تزریق عمیق عضلانی، برای درمان سطوح بالای سرب در بچه ها، CDC  توصیه می کند در صورتی که سطح سرب خون بیش ازmc/dl  45 شد درمان با شلات کننده انجام شود. با این حال، دیمرکاپرول تنها برای استفاده در ترکیب با دی سدیم کلسیم ادتات در کودکانی که سطح سرب خون آنها> 70 میکروگرم بر دسی لیتر یا در کودکانی با آنسفالوپاتی ناشی از سرب توصیه می شود. در بزرگسالان، دستورالعمل های موجود ، درمان با سطح سرب خون> 50 میکروگرم در دسی لیتر و علائم قابل توجه را توصیه می کند. شلات کردن همچنین ممکن است در سطح سرب خون ≥ 100 mcg/dl و / یا  در بیماران با علائم تجویز شود.

نکته: درمان با ادتات کلسیم دی سدیم با دوز دوم دیمرکاپرول توصیه می گردد.

نارسایی کلیوی:

نیازی به تنظیم دوز ندارد. با احتیاط فراوان مصرف شود و اگر نارسایی کلیوی حاد در طول درمان اتفاق افتاد درمان قطع گردد..

در نارسایی کبدی:

منع مصرف در نارسایی کبدی مطرح است. (بجز موارد یرقان بدنبال مصرف آرسنیک)

 سالمندان: مشابه دوزینگ بزرگسالان.

 

نحوه ی مصرف

تزریق عمیق عضلانی. محل تزریق چرخشی تغییر کند. جهت حفاظت از عملکرد کلیوی، PH قلیایی ادرار حفظ شود. در صورت درمان مسمومیت با سرب لاین تزریق دیمرکاپرول متفاوت از ادتات کلسیم دی سدیم باشد.

 

عوارض جانبی

درد قفسه سینه، هایپرتنشن(وابسته به دوز)، لکوپنی،تاکی کاردی(وابسته به دوز)، اضطراب، احساس سوزش (در لب ها، دهان،گلو)، سردرد، بی قراری، بی حس شدن دستها، تعریق، درد شکم، تهوع، ترشح بزاق، گلو درد، استفراغ، احساس سوزش در آلت تناسلی (اقایان) ،لکوپنی(پلی مورفونوکلار)،آبسه،درد محل تزریق، ضعف، بلفارواسپاسم، التهاب ملتحمه، اشک ریزش، نارسایی کلیه(حاد)،ادام فارنژ، رینوره، تحریک گلو، تب

 

موارد منع مصرف: نارسایی کبدی( غیر از موارد مربوط به سمیت با آرسنیک)

 

موارد احتیاط مصرف و هشدارها

 نگرانی های مربوط به عوارض جانبی

سمیت کلیوی: به طور بالقوه یک داروی نفروتوکسیک است. با احتیاط در بیماران مبتلا به الیگوریا استفاده شود. حفظ pH قلیایی ادرار از آسیب به کلیه ها محافظت می کند. در صورت بروز نارسایی کلیوی در طول درمان، دارو قطع یا با احتیاط فراوان مصرف شود. ممکن است از همودیالیز برای خارج کردن شلات دیمرکاپرول – فلز در بیماران دچار اختلال عملکرد کلیوی مورد استفاده قرار گیرد.

جمعیت های خاص

  • کمبود گلوکز 6-فسفات دهیدروژناز: با احتیاط در بیماران مبتلا به فاویسم مصرف شود. ممکن است خطر بروز آنمی همولیتیک را افزایش دهد.
  • کودکان: تب در حدود 30 درصد کودکان رخ می دهد و ممکن است در طول درمان ادامه یابد.

نگرانی های مربوط به بیماری

  • مسمومیت با سرب: قبل از شروع درمان، منشا تماس با سرب شناسایی و حذف شود. قبل از تکمیل پاکسازی محیط از سرب، بیماران دوباره وارد محیط آلوده نشوند.
  • مسمومیت با فلزات سنگین: قبل از استفاده از روش شلاتاسیون با متخصصان در زمینه مسمومیت با فلزات سنگین مشورت شود.

 

نکات خاص مربوط به اشکال دارویی

  • بنزیل الکل و مشتقات آن: برخی اشکال داروئی ممکن است حاوی بنزوئیک اسید باشند. اسید بنزوئیک (بنزوات) متابولیت بنزیل الکل است. مقادیر زیادی از بنزیل الکل : (≥ 99میلی گرم بر کیلوگرم در روز) پتانسیل ایجاد سمیت کشنده (“سندرم گاسپینگ”) در نوزادان را دارد. در نوزادان از اشکال داروئی حاوی مشتق بنزیل الکل اجتناب کنید و یا از آنها با احتیاط فراوان استفاده کنید.
  • روغن بادام زمینی: دارو حاوی روغن بادام زمینی است. با احتیاط در بیماران مبتلا به آلرژی به بادام زمینی استفاده شود.

 

سایر احتیاطات

  • نحوه مصرف: فقط جهت تزریق عضلانی عمیق؛ دارو نباید بصورت وریدی تزریق شود.
  • استفاده صحیح: در موارد مسمومیت با آهن، کادمیوم، و یا سلنیوم کاربرد ندارد؛ در صورت مصرف در موارد یاد شده امکان تشکیل کمپلکس سمی دیمرکاپرول-فلز هست.

 

تداخلات دارویی

ترکیبات حاوی آهن: ممکن است دیمرکاپرول اثرات نفروتوکسیک ترکیبات آهن را تشدید کند.

ترکیبات مولتی ویتامین /مینرال(ویتامین های ADEK، آهن): امکان تشدید عوارض جانبی/سمی مولتی ویتامین ها و مینرال حاوی ترکیبات ذکر شده در مصرف همزمان با دیمرکاپرول وجود دارد. رده خطر: X: از مصرف همزمان خودداری شود.

 

مصرف در بارداری وشیر دهی

بارداری: رده C

مطالعات حیوانی و مطالعات کنترل شده انسانی در دوران بارداری انجام نشده است.

مسمومیت با سرب: مشخص نیست که در حدود سطوح پلاسمایی مادر، سرب از جفت عبور می کند یا خیر. تماس جنین با سرب در دوران قبل از تولد می تواند باعث بروز عوارض جانبی مانند سقط خود به خودی، تولد زود تر از موعد، کاهش وزن هنگام تولد و نقص در تکامل عصبی جنین شود. بعضی عواقب ممکن است در سطوح سرب کمتر از 10 mcg/dl در خون مادر اتفاق بیافتند. بعلاوه مادران در معرض سرب ممکن است خطر پرفشار خونی بارداری داشته باشند. در خانم های باردار با سطوح سرب تایید شده≥ 45 mcg/dl ( شلاتاسیون در خانم های باردار با سطح سرب خون ≥mcg/dl  70  باید بدون توجه به اینکه فرد در کدام ماه بارداری است در نظر گرفته شود.) و زنان باردار دچار انسفالوپاتی باید درمان با شلات کننده صورت گیرد. برای دیمرکاپرول جایگزین درمانی در دوران بارداری مطرح است .

شیردهی: مشخص نیست دیمرکاپرول در شیر مادر ترشح می شود یا خیر.

دیمرکاپرول بصورت خوراکی جذب نمی شود، و بدین ترتیب مواجهه ی نوزاد شیرخوار محدود می شود. در بزرگسالان تا زمانی که سطح سرب خون بیش از 50 میکروگرم بر دسی لیتر نباشد توصیه به شلاتاسیون نمی گردد. در زنان شیرده با سطوح سرب خون ≥  40 mcg/dLدوشیدن و دور ریختن شیر تا زمان رسیدن سطح سرب به کمتر از  40 mcg/dL  توصیه می شود. بعلاوه WHO  توصیه به منع مصرف شیر مادری که درمان برا ی مسمومیت با سرب می گیرد می کند؛ بخصوص اگر سن بچه کمتر از یک ماه باشد، نارس بوده و یا دچار فاویسم باشد. اگر شیردهی نیاز است باید نوزاد از نظر همولیز و یرقان مانیتور گردد.

شیردهی: این دارو در شیر ترشح می شود. در صورت نیاز به شیردهی، نوزادان باید تحت نظر باشند. شیر دهی بلافاصله بعد ازمصرف دارو انجام نشود.

 

پارامترهایی که باید مانیتور شود

عملکرد کلیه، PH  ادرار، واکنش های حین انفوزیون

  • در مسمومیت با سرب: اندازه گیری سطح سرب پایه و 21-7 روز بعد از تکمیل درمان با شلات کننده، هموگلوبین یا هماتوکریت، سطح آهن، اریتروسیت پروتوپورفیرین آزاد یا زینک پروتوپورفیرین، تغییرات پیشرونده عصبی
  • جهت مسمومیت با آرسنیک:غلظت آرسنیک ادراری

 

مکانیسم اثر: گروه سولفیدریل موجود در دارو با یون های فلزات سنگین مختلف ترکیب می شود و شلات های قابل انحلال، نسبتاً پایدار و غیر سمی تولید می کند که از طریق ادرار دفع می شوند.

 

فارماکوکنیتیک و فارماکودینامیک

جذب : تزریق عضلانی : سریع / خوراکی: غیر قابل جذب

توزیع: در تمام بافتها ازجمله مغز

متابولیسم: کبدی، تبدیل سریع به متابولیت غیر فعال

زمان رسیدن به پیک، سرم:1-0.5 ساعت

دفع: ادرار و مدفوع از طریق صفرا

  • گروه خبری : توصیه ها,کادر درمان,داروهای تازه
  • کد خبر : 167720
کلمات کلیدی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *