اثر مثبت آگونیست GLP1 بر روی پارکینسون: آری یا خیر؟
این روزهها داروهای آگونیست GLP1 مورد توجه بسیاری از پزشکان و پژوهشگران هستند و در خصوص اثرات مثبت غیرمتابولیک این داروها و نقش موثر آنها در سایر بیماریها تحقیقات زیادی انجام میشود. در این نوشتار به بررسی اثر یکی از داروهای این دسته بر روی علائم بیماری پارکینسون میپردازیم.
داروی Exenetide یکی از داروهای آگونیست GLP1 میباشد. این دارو تحت نظارت شرکت AstraZeneca فرموله شده و در ابتدا به نظر میرسید علاوه بر اثرات مثبت روی پروفایل قند خون و کنترل وزن، میتواند تاثیرات مثبتی در بیماران مبتلا به پارکینسون نیز ایجاد نماید. مکانیسم پیشنهاد شده برای این اثر، اثرات ضدالتهابی و Neuroprotective دارو است. پژوهشگران معتقد بودند داروی Exenetide روی مسیرهای سیگنالینگ بقا نورونهای دوپامینرژیک تاثیرات مثبت اعمال میکند.
پژوهشگران دانشگاه آکسفورد در یک مطالعه بالینی چند مرکزی به بررسی اثرات استفاده از داروی Exenetide در بیماران مبتلا به پارکینسون پرداختند. در این مطالعه که در 6 مرکز در سرتاسر انگلستان به انجام میرسید، 194 بیمار بین 25 تا 80 سال برای مدت 96 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. نیمی از این بیماران، هر هفته یک تزریق زیرجلدی از فرمولاسیون آهسته رهش حاوی 2 میلیگرم Exenetide و نیمی دیگر پلاسبو دریافت میکردند.
شاخصهای مربوط به حرکت و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به پارکینسون، بعد از گذشت 96 هفته، در گروه دریافتکننده Exenetide نه تنها بهبود پیدا نکرد بلکه بدتر هم شد. این شاخص به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد. افت شاخص کیفیت زندگی Exenetide نسبت به گروه پلاسبو بیشتر افت پیدا کرد. (5.7 در مقابل 4.5 واحد) لازم به ذکر است که 9 نفر از گروه Exenetide و 11 نفر از گروه پلاسبو دچار عوارض داروئی شدید شدند.
بررسیها نشان میدهد با وجود نتایج امیدبخش مطالعات In vitro و InViv، داروی Exenetide در مرحله بالین نمیتواند بر روی علائم بیمارانی که از پارکینسون رنج میبرند، تاثیرگذار باشد.
7 فوریه 2025
منبع: Drugs.com
ارسال نظر