نقش ویتامین K در درمان کرامپهای شبانه پا
کرامپ یک انقباض ناگهانی، غیرارادی و دردناک عضلات اسکلتی است که به دنبال اختلال در عملکرد الکتریکی عضلات رخ میدهد.
به نظر میرسد مکمل ویتامین K در کاهش شدت، فواصل و مدت زمان حملات شبانه کرامپ پا در سالمندان، بدون ایجاد هیچگونه عارضه جانبی جدی، اثربخشی بسزایی دارند. در حال حاضر، هیچ درمان اختصاصی برای کنترل این کرامپها در نظر گرفته نشده است.
کرامپ شبانه[1] پا (NLC) اختلال بسیار شایعی است که تقریبا نیمی از افراد جامعه آن را تجربه میکنند. در حدود 20 درصد موارد شدت این حملات آنقدر زیاد است که برای بیمار آزارنده میشود. این بیماران ممکن است درجات مختلفی از اختلالات خواب و اضطراب را تجربه کنند. پیش از این، محققان برای کاهش علائم بیماران مبتلا به NLC از منیزیم و داروهای بلاککننده کانالهای کلسیمی[2] (CCB) استفاده میکردند که هیچ کمکی به علائم بیمار و کیفیت زندگی او نمیکرد. تنها داروی موثر در کنترل حملات NLC داروی کینین بود که در اصل یک داروی ضد مالاریا محسوب میشود. این دارو به دلیل پروفایل عوارض خطرناک، دیگر جایگاهی در درمان این اختلال نوروماسکولار ندارد. بنابراین محققان چینی به دنبال یک درمان مناسب برای این اختلال بودند که متوجه اثرات مثبت ویتامین K بر روی علائم بیماری شدند.
سنجش میزان اثربخشی و ایمنی این درمان، با بررسی 200 بیمار بالای 65 سال در قالب یک مطالعه بالینی چند مرکزی، دوسوکور و تصادفیسازی شده صورت گرفت. بیماران در دو گروه به صورت 1:1 دستهبندی شدند. گروه 1 برای مدت 8 هفته روزانه 180 میکروگرم ویتامین K (Menaquinone 7) و گروه 2 پلاسبو دریافت کرد.
شدت حملات کرامپ شبانه در گروه 1 به میزان 2.55 واحد کاهش پیدا کرد. در حالی که این شاخص در گروه 2 صرفا به اندازه 1.24 واحد کاهش یافت.
در بررسی فواصل بین حملات کرامپ و مدت زمان هر بار کرامپ عضلانی هم همین الگو تکرار شد. در گروه 1 حملات با فواصل بیشتری از هم بروز کردند و کوتاهتر بودند.
28 اکتبر 2024
منبع: سایت Medscape.com
ارسال نظر