شماره تماس 021-88849011-15
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
  • تاریخ انتشار : 1403/11/08 - 15:10
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 36
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

یک عارضه دارویی جدید از دسته آگونیست‌های GLP1: آسپیراسیون تنفسی

آگونیست‌های گیرنده پپتید-۱ شبه گلوکاگون (GLP-1) به طور فزاینده‌ای به عنوان جزئی از درمان چاقی استفاده می‌شوند. آگونیست‌های گیرنده GLP-1 از هورمون اینکرتین GLP-1 تقلید می‌کنند که با کاهش اشتها و به تاخیر انداختن تخلیه معده باعث کاهش وزن می‌شود.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)  اخیرا یک هشدار مصرف جدید برای داروهای دسته آگونیست‌های GLP1 در نظر گرفته کرده و تمامی شرکت‌های سازنده این محصولات را موظف کرده که در بروشور این داروها، هم در قسمت عوارض دارویی و هم در قسمت هشدارهای مصرف در خصوص این عارضه توضیح بدهند. منظور از آگونیست‌های GLP1 داروهایی همچون سماگلوتاید و لیراگلوتاید هستند. (در بازار دارویی ایران، لیراگلوتاید با نام برندهای ویکتوزا، ساکسندا، ملیتاید و ماستیزا عرضه می‌شود.)

این داروها در ابتدا برای کنترل قند در بیماران دیابتی تاییدیه دریافت کرده بودند اما در ادامه، اثرات بسیار خوبی در کاهش وزن از خود نشان دادند و به طور گسترده‌ای مورد استقبال پزشکان و بیماران قرار گرفتند. مکانیسم اثر آگونیست‌های GLP1 در کاهش وزن به این صورت است که سرعت حرکات در مجاری گوارشی را کاهش داده و سرعت تخلیه معده را کم می‌کند. به این ترتیب، به بیماران احساس سیری دست می‌دهد.

گزارشات متعددی از سرتاسر دنیا جمع‌آوری شده که نشان می‌دهد بیمارانی که از آگونیست‌های GLP1 استفاده می‌کنند، به دنبال بیهوشی‌های عمومی و پروسه‌هایی که بیمار را به صورت عمیق به خواب فرو می‌برند[1]، دچار آسپیراسیون ریوی شدند. این عارضه در حالی اتفاق افتاده که این بیماران، تمامی دستورالعمل‌ها و پروتکل‌های پیش از جراحی را به درستی رعایت کرده بودند.

 

احتمال داده می‌شود چون این داروها سرعت تخلیه محتویات معده را کاهش می‌دهند، با وجود رعایت دستورالعمل‌ها، باز هم مقادیری از محتویات معده به طور کامل تخلیه نشده و بیمار را دچار آسپیراسیون می‌کند. هنوز مطالعات کافی در این زمینه انجام نگرفته تا بتوان دستورالعمل اختصاصی آمادگی عمل جراحی برای بیماران تحت درمان با آگونیست‌های GLP1 تدوین کرد. بنابراین، تنها راه‌حل موجود این است که پزشکان حتما پیش از انجام جراحی، در خصوص مصرف این دسته دارویی از بیماران شرح حال گرفته و برای بیمارانی که از این داروها استفاده می‌کنند، پایش‌های جدی‌تری در نظر بگیرند. علاوه‌براین، بیمارانی که برایشان آگونیست GLP1 شروع می‌شود، بایستی در خصوص این عارضه و لزوم اطلاع جراح از مصرف این داروها آموزش داده شوند.

6 نوامبر 2024

منبع: سایت Medscape.com



[1] Deep Sedation

  • گروه خبری : اخبار,تازه های داروها و بیماری ها,مرکز اطلاعات دارویی DPIC
  • کد خبر : 289435
کلمات کلیدی
دکتر هستی فوتوگرافی
تهیه کننده:

دکتر هستی فوتوگرافی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید
تنظیمات پس زمینه