شماره تماس 021-88849011-15
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
  • تاریخ انتشار : 1400/09/16 - 09:40
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1576
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

کیس های آموزشی مرکز اطلاعات دارویی، آبان ماه 1400

بیمار خانم 49 ساله ایی است که اختلال OCD و افسردگی دارد. از قبل فلووکسامین 50 روزی 3 بار استفاده می کند. دیروز بعد از اضافه شدن تری فلوپرازین و کلرپرومازین به درمان فعلی، دچار تعریق، گرگرفتگی و تپش قلب و بی قراری(Agitation) شده است. امروز که بیمار سرترالین و تری فلوپرازین را استفاده نکرده است، حالش بهتر است و هیچ علامتی ندارد. آیا بروز این عوارض ممکن است به علت تداخل داروها باشد؟

بیمار اول

شرح مشکل بیمار: بیمار خانم 49 ساله ایی است که اختلال OCD و افسردگی دارد. از قبل فلووکسامین 50 روزی 3 بار استفاده می کند. دیروز بعد از اضافه شدن تری فلوپرازین و کلرپرومازین به درمان فعلی، دچار تعریق، گرگرفتگی و تپش قلب و بی قراری(Agitation)  شده است. امروز که بیمار سرترالین و تری فلوپرازین را استفاده نکرده است، حالش بهتر است و هیچ علامتی ندارد. آیا بروز این عوارض ممکن است به علت تداخل داروها باشد؟

داروهای مصرفی بیمار به شرح زیر می باشد:

  • فلووکسامین 50 ............. سه بار در روز
  • سرترالین 100 ................یک عدد در روز
  • تری هگزی فنیدیل ............سه بار در روز
  • کلرپرومازین 25 .................یکبار در روز
  • تری فلوپرازین 5 ..................دو بار در روز

پاسخ و توصیه نهایی به بیمار: به بیمار توصیه شد فعلا سرترالین را استفاده نکند تا زمانی که با پزشک مشورت کند. مصرف دو نوع SSRI  در یک رژیم درمانی بصورت همزمان توصیه نمی­شود.

منابع:  lexicomp

دکتر آرینه هارطونیان

 

بیمار دوم

شرح مشکل بیمار: بیمار به علت پیدا نشدن پماد آلدارا در مراجعه به داروخانه، محلولی بدون اسم جهت درمان زگیل تناسلی دریافت کرده است. به بیمار گفته شده که این محلول همان آلدارا است که به شکل محلول درآمده، آیا امکان استفاده هست؟ و آیا چنین چیزی درست است؟

توصیه نهایی به بیمار: اصولا ایمیکوئیمود قابلیت انحلال بالایی نداشته و شکل دارویی سوسپانسیون از آن تهیه نشده است. بنابراین احتمالا محلول مورد نظر پودوفیلوتوکسین بوده که در صورت صحت این امر، استعمال این محلول متفاوت و نیازمند تجویز تحت نظر متخصص امر را دارد. لذا این محلول نباید توسط بیمار استفاده شود.

منابع: up to date  

دکتر رضا حجتی­ فرد

 

بیمار سوم

شرح مشکل بیمار: بیمار دو سال پیش پیوند کلیه انجام داده است، از حدود 4 روز پیش دچار تب و لرز شده و امروز اسهال به علایم او اضافه شده است. امروز جواب تست کووید مثبت شده، متخصص کلیه سل سپت را قطع کرده است. قطع دارو مشکلی ایجاد نمی کند؟ بیمار تاکرولیموس و پردنیزولون هم استفاده می کند.

پاسخ: با اینکه می شد سل سپت را قطع نکرد و فقط کاهش دوز داد، اما فعلا مشکلی نیست.

توصیه نهایی به بیمار: هرچه زودتر باید توسط متخصص عفونی ویزیت شوند و درصورت نیاز سی تی ریه گرفته شود تا درگیری احتمالی مشخص شود و داروهای لازم شروع شود. باتوجه به اسهال، سطح تاکرولیموس ممکن است بالا برود. باید آزمایش چک سطح تاکرولیموس، پتاسیم و الکترولیت ها انجام شود. بیمار باید تحت نظر متخصص کلیه باشد. سل سپت نباید بیش از 5-6 روز قطع بماند.

منابع:  UpToDate

دکتر فاطمه جام بزرگ

 

 

بیمار چهارم

شرح مشکل بیمار: برای پسر بچه ی 2 سال و 8 ماهه نصف واکسن اینفلووک تترا تزریق شده است، آیا این دوز برای بچه کافیست؟ یا نیاز به تکرار واکسن است؟

پاسخ: از 3 سال به بالا می توان واکسن را کامل تزریق کرد و برای سن 2 سال و 8 ماه نصف واکسن کافی است و نیازی به تکرار نیست.

منابع: مشورت با سوپروایزر

دکتر فاطمه عبدلی

 

بیمار پنجم

شرح مشکل بیمار: بیمار خانم 20 ساله مبتلا به MS که داروی تبازیو (تری فلونوماید) 14 میلی گرم استفاده می کند، بیمار می خواهد به کنیا سفر کند. پزشک عمومی داروی کلروکین 150 به صورت هفته ای دو عدد و راهنمای تور داکسی سایکلین 100 را به صورت روزانه برای بیمار توصیه نموده اند. کدام یک از دارو ها بهتر است؟

توصیه نهایی به بیمار: هر دو دارو کاربرد دارد ولی چون در کنیا مقاومت به کلروکین وجود دارد داکسی سایکلین 100 به صورت روزانه 1 تا 2 روز قبل سفر تا 4 هفته بعد سفر توصیه می شود.

منابع: UpToDate, CDC

دکتر امیرحسین قهرمانیان

 

 

بیمار ششم

شرح مشکل بیمار: بیمار کودک 6 ساله مبتلا به بیش فعالی به مدت یکسال است که داروی متیل فنیدات 18 میلی­گرم ساندوز را مصرف می کند. اخیرا بعد از یک بار استفراغ، قرص در محتویات استفراغ دیده شده است. قرص حدود 8 ساعت قبل از استفراغ مصرف شده بوده است. آیا دارو جذب شده است؟

توصیه نهایی به بیمار: فرمولاسیون این دارو به شکل قرص آهسته رهش می باشد که به تدریج دارو را در بدن آزاد می کند. به گفته­ی شرکت سازنده ممکن است قرص در مدفوع دیده شود و در این صورت جای نگرانی نیست و دارو جذب شده است.

منابع: بروشور دارو

دکتر محمد امین گودرز

 

بیمار هفتم

شرح مشکل بیمار: آیا برای کودک یک ساله می توان واکسن های آنفولانزا موجود در بازار را تزریق کرد؟

توصیه نهایی به بیمار: هر دو واکسن influvac  و vaxigrip 4 ظرفیتی برای کودکان بالای 6 ماه قابل تزریق است. با توجه به بروشور هر دو واکسن باید به صورت کامل و همانند بزرگسالان (یعنی نیم میلی لیتر) در کودکان تزریق انجام شود. در کودکان زیر 9 سال در صورتی که واکسن برای اولین بار تزریق می شود، باید یک دوز دیگر با فاصله چهار هفته از دوز اول تزریق شود.

منابع: بروشور دارو

دکتر مرضیه شهرابی

 

بیمار هشتم

شرح مشکل بیمار: خانم 41 ساله مبتلا به کم کاری تیروئید است و از 20 روز پیش مکمل کلسیم را به فاصله 2 ساعت از قرص لووتیروکسین مصرف می کند و سطح TSH خونش از 1.5 به 6.4 و سطح T4 از 8 به 6.5 رسیده است. با توجه به تداخل اثر این دو دارو بهتر است با چه فاصله ای مصرف دارو نسبت به مکمل کلسیم صورت گیرد و آیا لازم است تا کلسیم را به طور کامل قطع کند؟

توصیه نهایی به بیمار: به علت تداخل جذب کلسیم با داروهای تیروئیدی توصیه می شود کلسیم با 4 ساعت فاصله از داروهای تیروئید مصرف شود.

منابع: lexicomp

دکتر سیده نساء هاشمی

 

بیمار نهم

شرح مشکل بیمار: بیمار خانم 59 ساله ایی هستند که تحت عمل جراحی دیسک کمر بوده اند و متیل پردنیزولون تزریقی مصرف می کنند. به دلیل تزریق واکسن انفولانزا پزشک دستور به تعلیق داروی متیل پردنیزولون داده اند. پرسش بیمار در مورد فاصله ی شروع مجدد متیل پردنیزولون تزریقی با واکسن انفولانزا است؟

توصیه نهایی به بیمار: توصیه می شود تا فاصله ی دو هفته ای در نظر گرفته شود.

منابع: UpToDate

دکتر مینا شیرین بخش ماسوله

 

بیمار دهم

شرح مشکل بیمار: بیمار در هنگام نظافت منزل، دچار آلودگی چشم شده است و با شکایت از تورم بخشی از پلک پایین خود با مرکز داروپزشکی 13 آبان تماس حاصل کرده بود. وی خودسرانه کلرامفنیکل و بتامتازون تهیه کرده بود و سوال داشت آیا لازم است آسیکلوویر هم استفاده کند؟

پاسخ توصیه نهایی به بیمار: باتوجه به شرح حال بیمار، به نظر می رسد مشکل وی گل مژه باشد.

توصیه نهایی به بیمار: به بیمارتوصیه شد تا فعلا از مصرف هرگونه دارویی خودداری نماید. قبل از تماس با چشم، دستها را بشوید. از یک دستمال تمیز به عنوان کمپرس گرم به دفعات طی روز می تواند روی چشم درگیر استفاده کند. برای شستشوی موضع می تواند از قطره های شستشوی چشم استفاده کند و 3روز زمان دهد. در صورتی که التهاب ضایعه رو به کاهش بود و مسئله ای ایجاد نشد، نیازی به مراجعه به چشم پزشک نیست.

منابع:  UpToDate

دکتر نگین داودی

  • گروه خبری : توصیه ها,پرسش و پاسخ
  • کد خبر : 201742
کلمات کلیدی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات پس زمینه