تایید یک داروی اختصاصی برای دیابت ملیتوس در گربهها
سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) برای داروی Bexagliflozin (با برند Bexacat)، به عنوان اولین داروی خوراکی ضددیابت، در حیوانات، تاییدیه صادر نمود.
سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) برای داروی Bexagliflozin (با برند Bexacat)، به عنوان اولین داروی خوراکی ضددیابت، در حیوانات، تاییدیه صادر نمود. این دارو برای گربههایی قابل استفاده است که به جز دیابت ملیتوس به بیماری دیگری مبتلا نیستند و پیش از این از داروی انسولین استفاده نکردهاند. داروی Bexagliflozin اولین دارو از دسته مهارکنندههای انتقالدهنده سدیم-گلوکوز (SGLT2) میباشد که برای استفاده در حیوانات تاییدیه دریافت کردهاست.
درست مانند انسانها، سلولهای بدن گربه هم برای انرژی به گلوکز نیاز دارند. گربههای مبتلا به دیابت نمیتوانند به درستی هورمون انسولین را تولید کنند یا در صورت تولید انسولین، سلولهای آنها پاسخ مناسبی به هورمون انسولین نمیدهد. بدون درمان، گربههای مبتلا به دیابت، سطح بالایی از گلوکز در خون و ادرار خود خواهند داشت. اولین علائم دیابت شیرین معمولاً افزایش تشنگی و برونده ادراری، کاهش وزن و افزایش اشتهاست. دیابت ملیتوس در گربهها اغلب نیاز به درمان مادام العمر دارد.
در حال حاضر، گربههای مبتلا به دیابت با ترکیبی از انسولیندرمانی و رژیم غذایی درمان میشوند. صاحبان این گربهها بایستی روزانه دو بار مقادیر مشخصی از انسولین را به گربه تزریق نمایند. Bexagliflozin داروئیست که از بازجذب گلوکز توسط کلیههای گربه جلوگیری میکند، باعث دفع گلوکز اضافی از طریق ادرار شده و در نتیجه سبب کاهش گلوکز خون میشود.
داروی Bexagliflozin به صورت قرصهای خوراکی طعمدار شده فرموله شده و روزانه یک بار، در یک حدود زمانی مشخص، به گربهها داده میشود. مصرف این دارو میتواند همراه غذا یا بدون غذا باشد. لازم به ذکر است که Bexagliflozin بایستی هر روز، بدون توجه به سطح قند خون آن روز گربه، مصرف شود. قرصهای خوراکی Bexacat برای گربههایی با وزن حداقل 3.0 کیلوگرم تجویز میشود. این قرصهای 15 میلیگرمی در بستهبندیهای 30 تایی یا 90 تایی عرضه میشوند.
اگرچه نگرانیهای قابل توجهی در خصوص ایمنی داروی Bexagliflozin وجود دارد اما میتوان با غربالگری دقیق گربهها قبل از شروع دارو و پایش منظم آنها در طول درمان، مصرف دارو را برای بیماران واجد شرایط آغاز نمود. لازم به ذکر است که این پایشها باید بدون توجه به مدت زمان مصرف دارو یا پاسخ به درمان انجام شود. آگاهی از چگونگی تشخیص سریع و درمان عوارض جدی دارو، به کاهش خطرات ناشی از مصرف Bexagliflozin کمک میکند.
دادههای دو مطالعه میدانی 6 ماهه و یک مطالعه میدانی طولانی مدت نشان داد که Bexacat بیش از 80 درصد در کنترل قند خون در گربههای مبتلا به دیابت موثر است. با این حال، گربههای دریافتکننده دارو باید با دقت انتخاب شده و از نظر ابتلا به بیماریهای کلیوی، کبدی، لوزالمعده و همچنین کتواسیدوز غربالگری شوند. Bexacat نباید در گربههایی که قبلا تحت درمان با انسولین قرار گرفتهاند، در حال حاضر تحت درمان با انسولین هستند یا مبتلا به دیابت وابسته به انسولین میباشند تجویز شود. زیرا ممکن است عوارض جانبی جدی به دنبال داشته باشد. Bexacat نباید در گربههایی که هنگام تشخیص دیابت خوب غذا نمیخورند، کمآب یا بیحال هستند شروع شود.
گربههایی که با Bexacat درمان میشوند، در معرض عوارض جانبی جدی از جمله کتواسیدوز دیابتی یا کتواسیدوز دیابتی یوگلیسمیک[1] میباشند. این عوارض ممکن است کشنده هم باشد. گربههای مبتلا به کتواسیدوز دیابتی یا کتواسیدوز یوگلیسمیک باید به صورت اورژانسی تحت درمان قرار بگیرند. روند درمان این بیماران شامل قطع داروی Bexacat و شروع درمان با انسولین میباشد. تمام گربههایی که Bexacat دریافت میکنند باید به صورت دورهای تحت معاینه قرار بگیرند و در فواصل منظم پس از شروع درمان، آزمایش خون انجام دهند. این گربهها باید به دقت از نظر بیاشتهایی، بیحالی، کم آبی و کاهش وزن تحت نظر باشند. در صورت مشاهدهی هر کدام از این عوارض، داروی Bexacat باید قطع شده و گربه بلافاصله نزد دامپزشک برده شود.
8 دسامبر 2022
منبع: سایت FDA.gov
[1] کتواسیدوز دیابتی به طور معمول با هیپرگلیسمی (> 250 میلی گرم در دسی لیتر) همراه است. در حالی که در کتواسیدوز دیابتی یوگلایسمیک قند خون به طرز چشمگیری کاهش مییابد.
ارسال نظر